Runningtherapie
Heeft u momenteel moeite met het vinden van motivatie om te bewegen, en beweegt u daardoor niet of nauwelijks of met tegenzin? Misschien wilt u weer structuur krijgen in uw leven en de lichamelijke conditie opkrikken. Hiervoor kan runningtherapie een uitkomst bieden. Ook hiervoor bent u bij FysioActief aan het juiste adres.
Wat is Runningtherapie?
Runningtherapie is het inzetten van een rustige duurloop (50-75% van de maximale belasting) ten behoeve van een overbelast brein. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een depressie of andere psychische klachten. Dit is een therapievorm waarbij u met uw lichaam bezig bent, maar waarvan de effecten op psychisch gebied ervaren worden. Runningtherapie wordt hierbij beschouwd als een aanvullende therapie op een reeds ingezette behandeling. Deze vorm van therapie wordt door een daartoe opgeleide fysiotherapeut gegeven.
“Door zelf in beweging te komen, komt alles in beweging”
Uit diverse onderzoeken blijkt dat runningtherapie een positieve invloed heeft op:
Een depressie of sombere gevoelens
Herstel van een burn-out
Het ontwikkelen en vasthouden van een gezonde leefstijl
Het verminderen van overgewicht
Lichamelijke klachten waarvoor geen duidelijk aanwijsbaar lichamelijk probleem te vinden is (psychosomatische klachten)
Het verbeteren van een slechte lichamelijke conditie
Het verminderen van angstklachten of paniekaanvallen
Mensen die runningtherapie hebben gevolgd en nog steeds hardlopen ervaren dat zij rustiger worden in hun hoofd, een betere conditie en meer zelfwaardering krijgen. Na het lopen voelen zij voldoening en slapen beter. Verder vermindert het lopen sombere gevoelens en angstgevoelens.
Aan de slag met Runningtherapie?
Voor deze therapievorm is een verwijzing van de huisarts, psycholoog of psychiater nodig. Eerst zal een individuele intake plaatsvinden. Tijdens deze intake worden doelen, mogelijkheden en fitheid bepaald. Daarna volgt een 9 weken durende begeleiding, zodat u uiteindelijk 3 keer per week kunt hardlopen. Hierbij ontvangt u 1 keer per week begeleiding, en gaat u zelfstandig 2 keer per week hardlopen met een intensiteit van 50-75%. In dit gehele proces vindt tussentijds, en aan het einde van het traject, een evaluatie met de verwijzer plaats.
De trainingen kunnen aangepast worden aan de woonplaatsen van de cliënten, afhankelijk van de samenstelling van de groep. De eerste keer zal echter met intake plaatsvinden vanuit een van de praktijklocaties (Ouddorp of Melissant). Deze eerste intake is individueel.